סוגי זיתים לייצור שמן זית איכותי

עץ הזית הוא אחד העצים הפופולריים ביותר בעולם, בעל זנים ושימושים רבים ושונים. אחד המוצרים המבוקשים ביותר מעץ זה הוא שמן. והפקת השמן הזה דורשת מומחיות וניסיון רב. לוקח שנים רבות לייצר שמן זית איכותי מבחינת הטעם והארומה.

מאמר זה בוחן את סוגי הזיתים האיכותיים המשמשים בייצור, כמו גם את תכונותיהם לייצור שמני זית זולים ובריאים.

זיתים ירוקים

זיתים ירוקים הם הבחירה הטובה ביותר לייצור שמן זית מכיוון שיש להם פחות פוליפנולים מאשר זיתים שחורים.

תכונות הזיתים

שני סוגים של תכונות שונות של זיתים - מריר ומתוק/חמוץ. שניהם נחשבים כמבחר איכותי מכיוון שהם תורמים להשגת רמה גבוהה יותר מבחינת היתרונות הבריאותיים בעת שימוש בייצור שמן זית.

הזיתים השונים והשפעתם על ייצור שמן הזית.

הדבר החשוב ביותר הוא זמן הקציר. סוג הזית שתקבל מעץ מסוים יהיה תלוי מתי נקצר, ומתי הוא מתחיל להבשיל ועד סוף תוחלת חייו.

סוגים שונים של זיתים בעלי צבע וטעם שונים אשר משפיעים על איכות וטעם השמן המופק מהם. באופן כללי, לזיתים שחורים יש תוכן גבוה יותר בפוליפנולים בעוד שבזיתים עם גוון ירוק יש תכולה גבוהה יותר באולארופאין. שתי תרכובות אלה חיוניות ליתרונות הבריאותיים של שמן הזית הכוללים תכונות אנטי דלקתיות והשפעות המגינות על הלב.

סוגי זיתים איכותיים לשמן זית

רוב שמני הזית בשוק עדיין משתמשים במספר קטן מאוד של זיתים. מחקר חדש מציע שאולי זה לא רעיון כל כך טוב, ועלינו להקדיש יותר תשומת לב למגוון הזיתים בהם אנו משתמשים כדי לייצר שמן בריא.

תהליך ייצור שמן הזית השתנה עם הזמן ושינויים אלה הונעו על ידי כושר המצאה וחדשנות אנושיים. עם הזמן למדנו אילו סוגי זיתים מייצרים אילו סוגי שמנים בעלי פרופילי טעם ייחודיים או יתרונות בריאותיים.

ישנם סוגים רבים של זיתים בהם ניתן לייצר שמן זית. חלקם מתאימים יותר להכנת שמן זית כתית מעולה, בעוד שחלקם מתאימים יותר לשמנים באיכות פחותה.

כמה זיתים מתאימים יותר לייצור שמן זית כתית מעולה בעוד שחלקם אינם. הסיבה לכך היא שיש להם רמות שונות של חומציות ופוליפנולים. הגורם החשוב ביותר שיש לקחת בחשבון לפני שבוחרים זן זית הוא איכות ייצור השמן.

ישנם שלושה סוגים עיקריים של זיתים איכותיים לייצור שמן זית בריא, אלה הם:

- זיתי סביליה - אלה בעלי צבע עמוק וטעם עדין עם פרופיל טעם עדין ברובו.

 - זיתי Arbequina - אלה בעלי צבע ירוק בהיר ורמות גבוהות במיוחד של פוליפנולים המעניקים להם את פרופיל הטעם האופייני להם. 

- זיתי קורוניקי - אלה בעלי צבע ירוק כהה וחומציות נמוכה שהופכים אותם מתאימים לשמני זית בעלי ארומה עדינה.

עץ הזית והשמן 

עץ הזית כמגוון העץ הוא עתיק מאוד. זיתים שימשו במשך מאות שנים למטרות שונות כגון מזון, שמן וטיפוח יופי. ייצור שמן זית בריא הוא השימוש העיקרי בעץ. ישנם סוגים שונים של זיתים בהם ניתן לייצר שמן זית בריא. אלה כוללים בין השאר זיתים ירוקים, זיתים שחורים וקלמטות. עצי זית קיימים כבר מאות שנים ושימשו לייצור מוצרים רבים מהעלים שלהם עד הפירות שלהם. ישנן דרכים שונות בהן ניתן לייצר סוגים שונים של זיתים. אחת הדרכים היא על ידי קציר ידני מהאדמה; זו אינה אופציה יעילה מכיוון שלוקח הרבה זמן ואנרגיה לקצור אותם ידנית מה שיגרום לתשואות נמוכות בשנה

הזיתים הטובים ביותר לשימוש לייצור שמן זית הם זיתי קלמטאס וקורוניקי.

זיתי קלמאטס ידועים בטעמם העז כאשר משתמשים בהם בייצור שמן זית. יש להם אחוז גבוה של טריגליצרידים מה שאומר שהשמן מהזיתים הוא בריא מאוד מכיוון שיש בו כמות גבוהה של פוליפנולים ונוגדי חמצון. לשם השוואה, בזיתי קורוניקי יש אחוז טריגליצרידים נמוך, מה שאומר שהשמנים המופקים מזרעים אלה אינם בריאים כיוון שהם מכילים פחות פוליפנולים ונוגדי חמצון. על ידי שימוש בזיתי קלמטה או קורוניקי, יצרני שמן הזית יכולים לייצר שמן עם יתרונות בריאותיים נוספים לאורך זמן.


תגובות